Szakosztályok / Karate

A karate ( 空手 )

Kialakulása egészen a XX. század elejéig vezethető vissza, de az elődjének nevezett vadzsramustit már a 6. században alkalmazták buddhista szerzetesek. A karate egy japán küzdősport, egy fegyver nélküli harcművészet. A karatéka kizárólag a végtagjait használja fegyverként. Kialakulása, fejlődése és elterjedése során számos ága alakult ki, jelenleg öt nagy karateág van megkülönböztetve: Goju-ryu, Shito-ryu, Kyokushin, Wado-ryu, Shotokan.
A karate egy test- és lélekfejlesztő harcművészet, amely az idők folyamán vált küzdősportá. Rengeteg fegyelmet igényel, ezáltal a sportolók tudatára, gondolkodásmódjára is komoly hatást gyakorol. A karatékát mindenekelőtt tiszteletre, fegyelemre, önuralomra, pontosságra, kitartásra, szerénységre és közösségi életre neveli. Élettani hatásait figyelembe véve a legjobb és leghasznosabb sportok egyike.
A karate alapítója Gichin Funakoshi mester foglalta össze a legjobban, hogy mit is jelent a karate: „A karate do célja nem a győzelem, vagy a vereség eldöntése, hanem a gyakorlatok tökéletesítése és ezáltal a jellem fejlesztése”

A karate szakosztály bemutatása

A vértesszőlősi karate szakosztály évtizedes múltra tekint vissza. 1995 megalakulása óta számos karatéka fordult meg az egyesületben. A sportolók a karate shotokan formáját tanulják és sajátítják el a rendszeres edzések keretein belül.
A Shotokan karate sajátossága a nagy küzdőtávolság, elsöprő erejű támadások és a védésből való azonnali visszatámadás elsajátítása, gyakorlása. Az edzések felépítése 3 részből kell, hogy álljon: Kihon ( partner nélküli edzés ), Kata ( formagyakorlat ), Kumite ( küzdelem ).
A sportág előnyeként kell kiemelni, hogy nem korhoz kötött, így a csapat tagjai különböző korosztályokat képviselnek/képviseltek. Minden egyesületi tag saját maga dönti el, hogy milyen célból választotta a mozgásnak ezt a formáját. Kikapcsolódás, versenysport, önvédelem vagy csak a mozgás szeretete.

1996 – 2003 közötti időszakot Molnár István (2.dan) mester vezetésével, a legeredményesebbnek könyvelhetjük el, hiszen több ízben is öregbítették versenyzőink a település hírnevét. A vértesszőlősi karatékák a magyar és nemzetközi élvonalba tartoztak.
Az évek alatt számos hazai és nemzetközi versenyen megmérettettünk és komoly eredményeket értünk el. Került ki közülünk Európa Bajnoki címet nyerő versenyző is.
A hazai versenyek között rendezőként is képviseltettük magunkat, hiszen több alkalommal is megrendezésre került a település sportcsarnokában a méltán népszerű SAMU Kupa, ahol számos egyesület képviseltette magát a csapatával.

Vértesszőlősi Harcosok Klubja ( VHK )

Csapatunk a Vértesszőlősi Karate szakosztály tagjaiból áll. A jelenlegi létszámunk 40 fő. Az edzői feladatok ellátására, a csapat egyértelmű döntése alapján Molnár István ( 2.dan ) mester felkérésre. Segédedzői feladatokat Hoffmann Sándor is ellát. Edzéseink hétfői és szerdai ütemezéssel kerülnek megtartásra a Vértesszőlősi Sportcsarnokban. Összetartásunkat tükrözi, hogy a megalakulásunk óta, minden edzés maximális létszámmal került megtartásra. A jelenlévők korosztálybeli és tudásbeli különbségekkel rendelkeznek, de a tapasztalt edzői vezetésnek köszönhetően, mindenki a korának és tudásának megfelelő edzésben részesül.

Karate szakosztály hírei

Eseménynaptár
« 2024. május »
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Szakosztályok
© 2016 Vértesszőlősi Sportegyesület - Minden jog fenntartva!
Készítette és üzemelteti: Mile Informatika Kft. | CMS powered by Neoport Core engine

A Vértesszőlősi Sportegyesület Labdarúgó szakosztálya szeretettel vár minden mozgást és labdarúgást szerető gyereket utánpótlás csapataiba 5 éves kortól 20 éves korig!

Jelentkezni lehet:
Horváth Zoltán szakosztályvezetőnél
telefon: 06 70 4337245